Wednesday, January 7, 2009

Daily real estate news 7 ianuarie

M-am gandit sa fac o scurta revista a presei pe partea de imobiliare insotita de un scurt comentariu al stirilor importante.


1. Anul acesta este programata finalizarea a circa 10.000 de apartamente noi in Capitala, dintre care jumatate ar putea ramane goale, potrivit unei analize ZF care a luat in calcul nivelul extrem de scazut al vanzarilor din ultimele luni din 2008 si faptul ca o buna parte din unitatile cumparate sunt detinute de investitori institutionali.
http://www.zf.ro/proprietati/lista-lunga-de-apartamente-noi-pentru-acest-an-10-000-de-unitati-cine-le-cumpara-3707732/

2. Compania elena Raptis Kavouras, care a anuntat in luna iulie a anului trecut achizitia pentru 68 de milioane de euro a unui lot de 1,63 de hectare din Satul Francez de la omul de afaceri Constantin Constanda, a solicitat rezilierea contractului motivand ca vanzatorul nu si-a indeplinit toate obligatiile contractuale si nu a acceptat renegocierea contractului.

http://www.zf.ro/proprietati/tranzactia-de-68-mil-euro-cu-satul-francez-blocata-3707742/

Comentariu: Cele 2 articole prezinta o situatie de prabusire totala pe piata dezvoltarilor imobiliare.

Pana acum se vehicula ideea ca segmentul lux nu este atins de criza . De fapt era mai profund atins dar intrucat aici se merge pe mult mai multa discretie nu se facea publica lipsa de lichiditati.

Caderea proiectului de la Satul francez ( un proiect venal si aproape penal dar oricum extrem de vandabil la acea vreme) nu face decat sa prezinte un colaps total al proiectelor in pipeline. pe de alta parte in articolul din ZF se sugereaza ca pe piata vor intra 10.000 de apartamente pe care nu are cine sa le cumpere.

Nu cred ca vor intra efectiv pe piata 10.000 de apartamente ci numarul acesta este estimat in conditiile unui going-concern al proiectelor lucru care nu se mai intampla. Probabil cifra reala va fi undeva la 3-4 000 de apartamente daca luam trendul istoric din ultimii 2 ani in care se livrau cel mult 40-50% din cifra anuntata pompos de dezvoltatori.

Iar o livrare de 3-4000 apartamente in "metropola" bucuresteana de 2 milioane de locuitori ( sursa wikipedia : 1,929,000 locuitori la recensamantul din 2005) este o apa de ploaie. Chiar daca acum avem de a face cu un excedent temporar la inchiriere situatia nu este deloc roza pe termen mediu.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home