Thursday, January 8, 2009

Bancile-problema ale Romaniei

Citesc cu stupoare in presa romaneasca ca o banca ofera 19% dobanda la un depozit in lei nou constituit. Si ca alta banca doreste sa renunte la comisionul de plata in avans ( o tampenie specifica romaniei) si ca indeamna clientii sa vina la banca pentru renegociere contracte pentru usurarea ratelor !

Alta banca da 6.25% dobanda la depozit in euro ! Pentru mine, este o suma fabuloasa acest procent ( in vest la banci care au fost in dificultate si apoi preluate de stat) fiind undeva la 2% maxim . Diferenta fiind? Batman effect , dragoste pentru depozitari sau pur si simple reflecta lipsa de access la finantare interbancara?

Sa le spunem acestor banci A, P si R (de la romaneasca). Sa le analizam un pic.

Toate bancile au bancile -mama situate intr-o tara unde acum catva timp se plasau molotovuri in capul politistilor si anarhistii isi faceau de cap prin magazine si sedii de banci. Aceasta tara nu detine un guvern puternic si a fost scena unor manifestatii masive contra coruptiei.

Bine, veti zice, dar tara respectiva e in UE deci e stabila. In mod cert, faptul ca este in UE ii asigura stabilitate dar asta nu inseamna ca statul respectiv este deosebit de solvabil. La fel am putea spune si despre romanica :)

Cele 3 banci (A,P, R ) impreuna au o expunere colosala la sectorul imobiliar in tara de origine finantand grosul constructiilor intr-un boom imobiliar tipic balcanic ( locuinte de vacanta pentru straini).
Cele 3 banci (A,P,R) au importat in Romania modelul de business din tara mama si au finantat masiv dezvoltarile imobiliare ce acum cad secerate de lipsa de creditare si de clienti.

O simpla coincidenta? Nu cred. Pur si simplu, buba sta sa se sparga in banci. Vor supravietui ele?

Este cert ca aceste banci nu sunt in stare sa supravietuiasca pe cont propriu. Atunci vor veni actionarii lor si vor acoperi gaurile? Pai cum sa faca asta daca in tara mama au trebuit sa ia bani de la statul ala ca vai de mama lui ca sa isi acopere gaurile de acolo? Mai ales ca din cele 3 numai una poarta brandul din tara mama si sa zici ca ar iesi cu reputatia sifonata daca nu ar salva filiala din romanica?

Parerea mea este ca aceste 3 banci vor fi lasate sa moara incet dar sigur . Insa procesul se poate dovedi abrupt si haotic ( hint : una dintre cele 3 banci a cerut de la actionari 55 milioane de euro pentru capitalizare si unii actionari au raspuns ca se mai gandesc). Si atunci putem asista la un efect brutal : depozitele din aceste banci , nu putine probabil avanad in vedere ce dobanzi dau, se pot bloca. Iar Fondul de Garantare Bancara tocmai a cerut suplimentarea liniilor de credit cu peste 300 milioane de euro pentru a face fata unor nevoi potentiale.


Nu cred ca aceste banci cu dobanzi mari si un model preponderent balcanic au sanse mari de a imi pastra banii mei ca depozit acolo. Pentru mine , este un dureros remember al anului 1999 cu nume sonore si sigure gen Bancorex, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor....

Va urez depozitare usoara , bancile lucreaza pentru tine.

5 Comments:

Blogger elzorab said...

e groasa

January 8, 2009 at 7:37 PM  
Blogger elzorab said...

oricum, citesc de ce va vreme blogul tau si e interesant. ma mira ca nu comenteaza nimeni nimic...

January 8, 2009 at 7:38 PM  
Blogger elzorab said...

ding-dong, ding-dong,

s-au mai sinicis cativa zilele astea...

January 8, 2009 at 7:40 PM  
Blogger Agentu' said...

cand am venit in romania am trecut si pe la o banca cu care ma mai stiam . daca inainte mi se ofereau credite cu nemiluita acum agentura de la birou si-a suflecat sutienul si mi-a oferit miraculosul depozit cu 6.25% dobanda.

la care scurt am clipit si am zis : pai in vest nu iti da nimeni mai mult de 2% !

pai vedeti zice agentura, ce oferta superba va dam? de ce nu aduceti banii din vest in romania?

yeah sure as soon as possible....

January 9, 2009 at 1:09 AM  
Blogger elzorab said...

right!

January 9, 2009 at 7:28 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home