Friday, January 9, 2009

Efectul cresterii euro asupra creditelor ipotecare si nu numai

Intrucat leul a atins pragul de 4.2 lei /euro astazi , se cuvine sa analizam un pic efectul acesta asupra ratelor de credit ale romanilor.

In primul rand , creditul de consum va fi probabil afectat puternic. Multi din cei care au imprumutat in euro ca si moneda credit de nevoi personale , aveau salaruii in lei: bugetari, oameni care aveau in general o scurta si acuta nevoie de cash sau au "investit" intr-o masina de spalat sau un LCD. Acestia avand veniturile in lei sunt puternic atinsi de aceasta devalorizare si ma astept ca provizioanele bancilor sa creasca pentru acest tip de credit.

In al doilea rand, creditul ipotecar presupunea un anumit nivel de avans ( de 25-30% in medie din valoarea apartamentului) in moneda creditului, lucru mai greu de facut daca esti platiti in lei si economisesti in euro. Mai mult, era nevoie de anumite venituri constante in echivalent euro chiar si inainte de introducerea reglementarilor BNR. Cu alte cuvinte, impactul devalorizarii leului pe acest segment de credit va fi mai redus decat cel de consum.

Dar impactul cel mai mare al devalorizarii leului va fi asupra bancilor. Va mai aduceti aminte ce foame de lei era si cum se vindeau euroii gramada doar ca bancile sa faca rost de lei ?

Ei bine , multe banci asta au facut : pentru a face rost de lei , au imprumutat euro din strainatate , pe care apoi i-au vandut contra lei pe care i-au imprumutat clientilor.

Acum clientii restituie lei dar bancile trebuie sa restituie in afara euro . Sa vezi minune ce sughituri vor fi in rezultatele de profit ale bancilor anul acesta....

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home