Friday, January 16, 2009

Efectul relaxarii normelor BNR

Asa cum ma asteptam, BNR a relaxat creditele.

Lucru bun chiar foarte bun intrucat BNR-ul a declarat ca doar un sfert din banci mai dau credite in conditii relaxate intrucat "au probleme in a obtine finantarea".

Ia ghiciti ce banci solide sunt daca doar un sfert din banci isi mai pot permite sa mai dea 50-100 mii de euro credit pentru casa.

Va sfatuiesc sa faceti in felul urmator : sa mergeti la banca voastra unde aveti economiile si sa intrebati " dati credite pentru casa in conditii relaxate?"

Daca raspunsul este Mnuuu, atunci scoateti banii si puneti-i intr-o banca care da credite in conditii relaxate semn ca mai are lichiditati.

Furtuna e mai aproape decat credeam.

4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tu ai da credit de 100.000 pentru un cotetz a carui valoare scade de la luna la luna?

Eu te-as sfatui exact pe dos, sa pui aceeasi intrebare si sa-ti scoti banii tocmai de la bancile care mai dau asemenea credite.

Bancherii care fac asta se pregatesc pentru o ultima transa de tunuri si dupa noi, "potopul".

January 17, 2009 at 2:58 AM  
Blogger Agentu' said...

Nu ai inteles.

La ce banca ai prefera sa iti tii economiile : la una care nu mai are nici macar 100.000 de euro in conturi ca sa poata da un credit?

Daca da, enjoy the ride.

January 22, 2009 at 3:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Nici tu nu ai înţeles.

Preţurile scad. Anul trecut au scăzut cu 20-25%. Bancherii au conştientizat brusc că România se află într-o bulă imobiliară - "balon", cum e la modă să zici acum - de toată frumuseţea. Cum un asemenea fenomen nu durează 2-3 luni ci minim 2-3 ani, e normal să fie reticenţi în a mai da credite oricărui prost care cere o sumă mult peste nasul lui, doar pentru că aşa îi cere nu ştiu ce dobitoc de proprietar pe a cărui casă a pus ochii. E normal ca bancherii să nu mai finanţeze cu largheţe o piaţă care pică.

Mai degrabă, dacă vrem să ne ferim de băncile cu probleme, ar trebui să urmărim dobânzile la depozite - cele care au foamea cea mai mare de bani, au şi cele mai mari dobânzi.

Pentru băncile cotate la bursă putem urmări şi rapoartele financiare şi, de acolo, să fim atenţi la raportul credite/depozite (dacă au mai multe credite decât depozite, înseamnă că sunt cam "nesănătoase").

January 24, 2009 at 9:20 AM  
Blogger Agentu' said...

Well, preturiel scad dar nu au de a face cu ratingul veniturilor clientului.

Nu m-as baza pe loans/deposits avand in vedere ca unele din banci cu dobanda mare la depozite se lauda cu un ratio super beton. Normal, campaniile promotionale tind sa indulceasca acest indicator :).

Bottom line, o banca care are curaj ( norme bune de prudenta) da credite pe noile norme . Asta inseamna ca mai este banca, restul fiind niste cotete gata sa faca poc.

January 26, 2009 at 4:23 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home